Cinema4life λοιπόν...

Είσαι σπίτι είτε μόνος/η είτε με παρέα και βρίσκεσαι σε δίλλημα για το ποιά ταινία/σειρά θα ξεκινήσεις..ποιά αρμόζει στη διάθεση σου..την ώρα..τα γούστα σου..θες ρε παιδί μου να μάθεις τι διάολο είναι αυτό που πας να δεις! Αράζεις στο Cinema4life

Επιστρέφεις από cinema ή έχει μόλις τελειώσει η ταινία/σειρά που έβλεπες και θες κάπου να τα "χώσεις" για την πατάτα που μόλις είδες..γουστάρεις να ακούσεις μια δεύτερη άποψη για την υπερταινία που τελείωσε πριν 10secs και σε άφησε σέκο! Αράζεις στο Cinema4life!


Καλή σου περιήγηση!

12 Years A Slave

Year: 2013
Genre: Drama, History
Time: 134 min
Director: Steve McQueen
Cast: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch
IMDB rating: 8.6
(personal rating: 8.5)



  • O Solomon Northup είναι ένας από τους λεγόμενους απελεύθερους νέγρους των ανατολικών Η.Π.Α του 1841. Δηλαδή σκλάβοι οι οποίοι κέρδισαν με κάποιο τρόπο την ελευθερία τους από τους αφέντες τους και πλέον ζουν ως Αμερικανοί πολίτες . Σε αυτή την περίοδο  20 χρόνια πριν τον εμφύλιο(1861-1865), οι απελεύθεροι νέγροι ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα και μόνο στις βόρειες πολιτείες, τις οποίες τις διακατείχε έντονα(και καλά) ο φιλελευθερισμός. O Solomon λοιπόν ήταν ένας πετυχημένος άνθρωπος με υψηλή τεχνική στο παίξιμο του βιολιού, που απολάμβανε την ζωή μαζί με την οικογένεια του. Μέχρι που μια μέρα του ήρθε μια επαγγελματική πρόταση, να ταξιδέψει μέχρι την Washington και να παίξει το βιολί του για κάποιο χρονικό διάστημα με έναν θίασο. Δεν μπορούσε να αρνηθεί καθώς τα φράγκα ήταν πολλά και έτσι έσπευσε για την νέα πρόκληση χωρις να γνωρίζει πως τον περίμενε μια τεράστια έκπληξη...με την κακή έννοια! Συνειδητοποιεί πως η δουλειά του ήταν φιάσκο και παγίδα γιατί ένα πρωί μετα απο ένα (αφύσικο) νυχτερινό hangover, ξυπνάει αλυσοδεμένος με νέα ταυτότητα και πωλείται σαν κανονικότατος σκλάβος στις φυτείες του Νότου. Και ενώ  μάταια προσπαθεί να αποδείξει πως είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, γρήγορα θα καταλάβει πως ο μόνος δρόμος για την επιβίωση....είναι να προσαρμοστεί στην νέα του ζωή. Και η μαύρη οδύσσεια του ξεκινάει. 
  • Το νόημα και το ζουμί της ταινίας συνοψίζεται με 2 λέξεις....ΝΙΛΑ ΚΑΚΙΑ!! Δυστυχώς τα παραπάνω είναι αληθινή ιστορία και ακόμα πιο δυστυχώς, παίζει να είναι και από τις πιο soft σε σχέση με τα αίσχη που γινόταν και γίνονται στην ανθρωπότητα!!!. Το σενάριο βασίστηκε εξολοκλήρου στο βιβλίο του Solomon Northup που για 12 χρόνια γνώρισε την χειρότερη πλευρά του ανθρώπινου είδους και ο σκηνοθέτης κατά την γνώμη μου σχεδόν αρίστευσε, αφού κατάφερε να κάνει την ιστορία του Solomon τόσο μα τόσο συγκινητική και ρεαλιστική.
    Με μερικά "αργοπορημένα" πλάνα με σκοπό να δείξει το απόλυτο συναίσθημα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, υπέροχη φωτογραφία και άψογη μουσική επένδυση τα κατάφερε....! Σε αυτό συνέβαλαν βεβαίως και οι καταπληκτικοί ηθοποιοί. Ο Chiwetel Eijofor σου προκαλεί ρίγος όπως παίζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο με τον Μιχαλάκη τον Fassbender να ακολουθεί στην κούρσα των "υψηλών" ερμηνειών ως αδίστακτος και βάναυσος ιδιοκτήτης φυτείας. (μικρή εμφάνιση αλλα μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη  ο πολύ αγαπητός Brad Pitt). Σύμφωνα με την άποψη μου, το 12 Years a Slave θαρρώ πως αξίζει κάμποσα βραβεία απο τις ακαδημίες. Ναι η θεματολογία με την σκλαβιά πάντα χτυπάει κόκκαλα...Ναι τα έντονα ιστορικά δράματα πάντα έχουν πλεονέκτημα...αλλά η συγκεκριμένη είναι έτσι και αλλιώς πολύ καλή ταινία. Δύσκολη βέβαια και δεν απευθύνεται σε μεγάλη μάζα, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης σκηνοθεσίας της(κάποια αργά πλάνα, έλλειψη δράσης πχ). Παρόλα αυτά, αν και είμαι ανοιχτός σε διάφορα είδη .....την προτιμώ με κλειστά μάτια από κάποιο "πανηγύρι των effects" που στερείται σεναρίου και θα προωθηθεί περισσότερο(ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε!!!). 
  • Πολυ βαριά.....μην περιμένετε sureal western τυπου Django γιατι θα φάτε φόλα!!Βασικά μην περιμένετε τίποτα...πότε δεν είναι καλό αυτό για την τέχνη. Απλά δείτε την! Ειναι συγκλονιστική ταινία και πολύ αληθινή. Την προτείνω σε εκείνους που θέλουν να ακούσουν την πραγματικότητα της φύσης του ανθρώπου με ηχηρό τρόπο. Και όπως μου είπε και ένας πολυ καλός μου φίλος ο Ζιο, "Δες 12 Years A Slave να μισήσεις τον άνθρωπο"!! Ακριβώς!! Συνεπώς για μένα αξίζει να βγει η ταινία της χρονιάς και μέχρι να γυριστεί το αντίστοιχο parody :"27 Years A Pussyslave" με εμένα πρωταγωνιστή, δεν νομιζω να έχει αντίπαλο σε αυτή την θεματολογία.

Trailer:       
          



1 σχόλιο: